Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 3.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
انواع شیر
#1
[h=1]
مـقـایـسـه هـفـت شـیـر,از شیرکاکائو تا شیرموز
[/h]



شاید شما هم مثل ما وقتی که وارد مغازه ای می شوید و تصمیم می گیرید یک پاکت شیر برای صبحانه خود یا فرزندتان بخرید، با مدل های مختلف شیر از شیرهای کم چرب و پرچرب گرفته تا انواع طعم دار آنها روبرو شوید و ندانید که خرید کدام نوع بهتر است...

به همین دلیل در این مطلب نگاهی اجمالی به خوب و بد پرمصرف ترین شیرهای موجود در بازار انداخته ایم تا انتخاب خودمان و شما را ساده تر کنیم.


۱. شیر کاکائو


شیرکاکائو یکی از پرطرفدارترین انواع شیر در بین بچه هاست که والدین به بهانه پایین بودن جذب کلسیم آن در بدن، بچه ها را از خوردن آن منع می کنند، در حالی که کاکائوی موجود در شیرکاکائو، فقط ۳۰ درصد از جذب کلسیم شیر را مختل می کند و دریافت ۷۰ درصد کلسیم بهتر از دریافت نکردن این ماده مغذی در بچه هایی است که به هیچ وجه حاضر به نوشیدن شیر ساده نیستند، اما از طرفی یک لیوان شیرکاکائو تقریبا ۲۱۰ کیلوکالری انرژی و شکر نسبتا زیادی دارد و همین شکر و شیرینی می تواند برای بزرگسالان و بچه های چاق و دچار اضافه وزن مضر باشد. ضمن اینکه شیرکاکائو حاوی کافئین هم است و به همین دلیل باعث ایجاد اختلال در خواب می شود و نباید حداقل ۲ تا ۳ ساعت پیش از خواب نوشیده شود. با تمام این حرف هایی که در مورد شیرکاکائو زدیم، می توانیم اینطور نتیجه بگیریم که شیرکاکائو در بین سایر شیرها ارزش غذایی پایین تری دارد و مصرف آن باید محدود و به صورت یک تنوع غذایی باشد، اما این شیر پرکالری از بهترین خوراکی ها برای ورزشکاران و کسانی است که رژیم چاقی دارند.

۲. شیر خامه گرفته (Skimmed Milk)

شیر خامه گرفته مغذی ترین شیر محسوب می شود. میزان پروتئین موجود در این محصول حدود ۸ گرم است و یک لیوان از آن (۲۵۰ میلی لیتر) فقط ۹۰ کیلوکالری انرژی و نیم درصد چربی دارد و میزان چربی اشباع آن هم صفر است. همین پایین بودن چربی و کالری شیر خامه گرفته، باعث می شود که ما آن را به عنوان غنی ترین منبع دریافت کلسیم در میان شیرهای مختلف به شما معرفی کنیم. این شیر می تواند بهترین انتخاب برای خانم ها، دخترخانم های جوان، بچه های در سن رشد و کسانی که دچار اضافه وزن هستند، باشد.

۳. شیربادام

این محصول در کشور ما به ندرت پیدا می شود اما می توان آن را با ترکیب یک لیوان شیر کم چرب و ۳ عدد بادام پوست کنده و رنده شده درست کرد. این شیر به دلیل داشتن بادام برای افرادی که می خواهند کلسترول خونشان را کنترل کنند یا آنها که به لاکتوز شیر حساسیت دارند، گزینه مناسبی باشد. اگر شیربادام را بدون شکر درست کنید، کلسیم بیشتر و انرژی کمتری هم دریافت خواهیدکرد.

۴. شیر ۱ درصد چربی

میزان پروتئین موجود در شیرهای ۱ و ۲ درصد چربی کاملا با هم برابر است اما چربی موجود در شیرهای ۱ درصد، نصف چربی موجود در شیرهای ۲ درصد است. یعنی ۲/۵ گرم چربی در شیرهای ۱ درصد و ۵ گرم چربی در شیرهای ۲ درصد وجود دارد. انرژی این نوع شیرها فقط ۱۰ کیلوکالری بیشتر از انرژی موجود در شیرهای خامه گرفته (Skimmed Milk) است بنابراین می توان چنین محصولی را برای کسانی که می خواهند علاوه بر دریافت چربی، پروتئین و کلسیم لازم، وزنشان را هم ثابت نگه دارند، توصیه کرد.

۵. شیر ۲ درصد چربی

نوشیدن یک لیوان شیر ۲ درصد چربی می تواند ۳۰ درصد از نیاز روزانه به کلسیم و ۸ گرم از نیاز بدن به پروتئین را تامین کند. هر لیوان شیر ۲ درصد چربی حاوی ۱۳۰ کیلوکالری انرژی و ۵ گرم چربی است که ۳ گرم از آن چربی اشباع شده است. این شیر حاوی مواد معدنی دیگری مانند منیزیم، پتاسیم، روی، ویتامین های A، K و B نیز است. مصرف شیر ۲ درصد چربی به افراد دچار اضافه وزن توصیه نمی شود اما می توان آن را در برنامه غذایی بچه ها گنجاند.

۶. شیر سویا

هر ۲۵۰ میلی گرم (یک لیوان) شیر سویا، حاوی ۷ گرم پروتئین، ۸۰ کیلوکالری انرژی و ۴ گرم چربی است که نیم گرم از آن را چربی اشباع شده تشکیل می دهد، این نوع شیر، حاوی فلاونوییدها و آنتی اکسیدان های مختلفی است پس مصرف آن می تواند برای خنثی کردن رادیکال های آزاد و جلوگیری از بروز آسیب های سلولی مفید باشد.

۷. شیرموز

شیرموز منبع خوبی برای دریافت فیبر است بنابراین می تواند عمل هضم غذا را آسان کند. پتاسیم موجود در شیرموز نیز به ثابت ماندن فشار خون کمک می کند. شیرموزی که از شیر کم چرب تهیه شده باشد، برای افرادی که رژیم لاغری دارند و می خواهند یک میان وعده سبک، انرژی زا و مغذی بخورند، مناسب است. اگر فرزند بدغذایی دارید و نمی توانید به هیچ عنوان او را به خوردن شیر عادت دهید، روزی یک لیوان شیرموز را در برنامه غذایی اش بگنجانید. هرچند که کالری شیرموز از شیر کم چرب معمولی بیشتر و جذب کلسیم آن کمتر است، اما مصرف آن از اصلا شیرنخوردن برای بچه ها بهتر است!
Reply
#2
[h=1]شیر کاکائو خوب یا بد؟[/h][Image: 2411951342042244321652001361019824625221.jpg]
شیر و لبنیات از 4 هزار سال قبل از میلاد به عنوان غذایی مهم شناخته شده بودند. نقش های سنگ های غارهایی که انسان های اولیه در آن زندگی می کردند، مراحل آماده سازی و مصرف شیر و لبنیات را به تصویر در آورده اند. در کتاب های مقدس نیز به مومنان وعده باغ هایی که نهرهای شیر در آن روان است، داده شده که نشان دهنده اهمیت شیر برای مردم آن زمان است.
امروزه اهمیت مصرف کافی شیر به خوبی ثابت شده است. در هرم راهنمای غذایی که راهنمایی برای حفظ سلامت تغذیه می باشد، لبنیات به عنوان یکی از 5 گروه مهم غذایی آمده که مصرف روزانه 2 تا 3 واحد از آن توصیه شده است. آکادمی کودکان در آمریکا نیز مصرف 5 واحد لبنیات در روز را برای نوجوانان ضروری دانسته است. لبنیات تامین کننده بخش مهمی از مواد مغذی ضروری برای همه گروه های سنی هستند و مصرف این گروه غذایی از کودکان تا سالمندی توصیه شده است.
تنوع لبنیات به منظور تامین ذائقه و افزایش مصرف آن در حال افزایش است. لبنیاتی با درصد چربی متفاوت، کم لاکتوز یا بدون لاکتوز، غنی شده و... امروزه در دسترس هستند. اگر چه تنوعی از شیرهای طعم دار مثل شیر توت فرنگی، شیر عسل، شیر قهوه، شیر خرما و ... در دسترس هستند، اما شیر کاکائو هنوز مطلوب ترین شیر است که در این مقاله در مورد آن صحبت خواهد شد.
شیر کاکائو شیری است که به آن شکلات یا کاکائو و شیرین کننده اضافه شده است. کاکائو محصولی است که از 600 سال قبل از میلاد مسیح مصرف می شده و امروزه به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی مورد توجه قرار گرفته است. کاکائو غنی از زیر گروه هایی از فلاوونوئیدها است که به عنوان فلاونول نامیده می شوند و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. خاصیت آنتی اکسیدانی کاکائو عمدتاً ناشی از ترکیباتی مثل اپی کاتچین، کاتچین و پروسیانیدین است. اگر چه اندازه گیری زیست دسترسی فلاوونوئیدها در انسان مشکل می باشد، اما مصرف کاکائو در انسان همراه با افزایش سلامت گزارش شده است.
کاکائو فعالیت تنظیمی بر ترشح میانجی گرهای التهابی از ماکروفاژها و دیگر لوکوسیت ها در خارج بدن نشان داده و مصرف طولانی مدت آن در موش ها موجب بهبود عملکرد ایمنی روده ای و سیستماتیک شده است، بنابراین گفته می شود که کاکائو بر سلول های ایمنی اثر تنظیمی دارد.
کاکائوی غنی از فلاوونوئید، موجب بهبود عملکرد اندوتلیال می شود و خطر بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد. اثرات مفید کاکائو بر بهبود مقاومت انسولین و بنابراین کنترل قند خون در حال بررسی است. کاکائو احتمالا از طریق فعال سازی اکسید نیتریک، اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی ایجاد می کند که موجب کاهش فشار خون و بهبود عملکرد عروق و پلاکت ها می شود و بدین وسیله خطر بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد. کاهش خطر بیماری های قلبی- عروقی، ممکن است از طریق ممانعت از تجمع پلاکت ها و اکسیداسیون LDL نیز اعمال شود.
[Image: 621891902005823199100112246199149252206141187.jpg]
مدت ها است که مصرف شکلات با شادی و لذت مرتبط بوده است. این ماده در متابولیسم سروتونین، دوپامین و اندورفین که در ایجاد شادی و آرامش دخیل هستند، مشارکت می کند. استفاده از کاکائو به عنوان آرامبخش و ضد افسردگی تحت بررسی می باشد و در گذشته به عنوان دارو کاربرد داشته است.
البته باید توجه داشت که همه این اثرات به کاکائوی خالص نسبت داده شده، اما از آن جایی که فلاوونوئیدهای کاکائو طعم تلخی دارند، هنگام استفاده از آن در صنایع غذایی فرآیندهایی انجام می شود که ممکن است موجب کاهش فلاوونوئیدها و بنابراین اثرات مفید کاکائو شوند.
به علاوه غذاهای حاوی کاکائو معمولا حاوی مقادیر بالایی شکر و چربی هستند و در نتیجه کالری بالایی دارند که هر سه مورد ممکن است برای سلامتی برخی از ما مُضر باشد.
شیر کاکائو حاوی مقادیری از کاکائو می باشد که ممکن است اثرات گزارش شده برای کاکائو را به همراه داشته باشد.
مشابه شیرهای بدون طعم، شیرکاکائو نیز ارزش تغذیه ای عالی دارد به طوری که 8 انس آن که معادل یک لیوان است تامین کننده ی 35 درصد از 800 میلی گرم کلسیم توصیه شده برای کودکان 4 تا 8 ساله است.
محتوای مواد مغذی شیر کاکائوی کامل، کم چرب و بدون چربی، مشابه انواع مشابه شیرهای بدون طعم می باشد، به جز این که محتوای کربوهیدرات و کالری آن بالاتر است، زیرا برای طعم بهتر به آن ساکاروز یا سایر شیرین کننده ها اضافه می شود. به طور کلی هر لیوان شیر کاکائو حدود 60 کیلو کالری بیشتر از انواع بدون طعم خود انرژی دارد، بنابراین هر لیوان شیر کاکائوی کم چرب 158 کیلو کالری، دو درصد چربی 179 کیلو کالری و شیرکاکائوی کامل 208 کیلوکالری انرژی تامین می کند.
[Image: 162401668811722814021905318723824254189169.jpg]
شیرکاکائو نوشیدنی با ارزش و مطلوب کودکان است. در یک تحقیق مشخص شد که 91 درصد کودکان 8 تا 13 ساله شیر کاکائو را دوست دارند و 57 درصد کودکان شیر کاکائو را به شیر سفید ترجیح می دهند. مصرف شیر کاکائو به عنوان بخشی از برنامه تغذیه در مدرسه، از هدر دادن شیر توسط کودکان جلوگیری می کند. از آن جایی که کودکان شیرکاکائو را دوست دارند، سرو آن در مدارس مصرف لبنیات را افزایش می دهد و از دور ریختن شیر توسط کودکان می کاهد. مصرف شیرهای طعم دار در کودکان موجب می شود که دریافت کلسیم و پروتئین افزایش یابد، زیرا شیر جایگزین نوشیدنی های دیگر مثل نوشابه های گازدار می شود.
برخی از والدین نگران افزایش خطر پوسیدگی دندان در کودکان، متعاقب مصرف شیرکاکائو هستند، اما باید یادآور شد که خطر پوسیدگی دندان در کودکان مصرف کننده شیرکاکائو به دلیل چربی، کلسیم و فسفر شیر، کمتر از کودکانی است که میان وعده هایی مثل چیپس و کلوچه مصرف می کنند. کودکی دوره ای است که باید کلسیم کافی مصرف شود تا استخوان ها به حداکثر چگالی خود برسند. افزایش چگالی استخوان، مهم ترین راه پیش گیری از پوکی استخوان در سالمندی است. از آن جایی که شیرکاکائو برای کودکان مطلوب تر است، به نظر می رسد با افزایش مصرف آن، می توان دریافت کلسیم را در کودکان به خوبی ارتقاء داد. البته باید توجه داشت که شیر کاکائو حاوی مقادیر بالاتری از انرژی است و شیرکاکائوهای موجود در کشور ما اغلب از نوع پُرچرب هستند، بنابراین توصیه می شود دریافت شیر در بزرگسالی از انواع دیگر شیر و یا شیرکاکائوهای تهیه شده در منزل باشد.
[h=2]مقدار انرژی و برخی از مواد مغذی در یک لیوان از شیرهای مختلف[/h]
[TABLE="width: 75%"]
[TR]
[TD]
نوع شیر
ماده مغذی
[/TD]
[TD]


شیر کامل
(3/25درصد
چربی)
[/TD]
[TD]

شیر پاستوریزه
(2 درصد
چربی)
[/TD]
[TD]

شیرکم چرب
(1درصد
چربی)
[/TD]
[TD]
شیر بدون
چربی
[/TD]
[TD]شیرکاکائویکامل
[/TD]
[TD]شیرکاکائوی
معمولی
[/TD]
[TD]شیرکاکائوی
کم چرب

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]انرژی (کیلو کالری)[/TD]
[TD]149/92[/TD]
[TD]121/20[/TD]
[TD]104/42[/TD]
[TD]90/33[/TD]
[TD]208/38[/TD]
[TD]178/84[/TD]
[TD]157/57[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]پروتئین(گرم)[/TD]
[TD]8/03[/TD]
[TD]8/13[/TD]
[TD]8/53[/TD]
[TD]8/57[/TD]
[TD]7/93[/TD]
[TD]8/03[/TD]
[TD]8/10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]چربی
( گرم)
[/TD]
[TD]8/15[/TD]
[TD]4/69[/TD]
[TD]2/28[/TD]
[TD]0/61[/TD]
[TD]8/48[/TD]
[TD]5[/TD]
[TD]2/50[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]کربوهیدرات (گرم)[/TD]
[TD]11/27[/TD]
[TD]11/71[/TD]
[TD]12/18[/TD]
[TD]12/30[/TD]
[TD]25/85[/TD]
[TD]26[/TD]
[TD]26/10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]کلسیم (میلی
گرم)
[/TD]
[TD]291/24[/TD]
[TD]296/70[/TD]
[TD]312/87[/TD]
[TD]316/30[/TD]
[TD]280/25[/TD]
[TD]284/0[/TD]
[TD]286/75[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Reply
#3
بررسی ارزش غذائی شیرکاکائو

چکیده: شیرهای طعم‌دارضمن داشتن انرژی بالاتر، همانند شیر طبیعی،حاوی مواد مغذی فراوان هستند. اختلاف عمده آن با شیر،بالاتر بودن میزان کربوهیدرات کل در شیر کاکائو به‌خاطر افزودن ساکارز یا شربت ذرت(با میزان فروکتوز بالا) و
سطح بالاتر میزان انرژی آن است. یک لیوان شیر کاکائو حاوی فیبر و آهن بیشتری نسبت به یک لیوان شیر طبیعی است. شیر و فرآورده‌های آن از جمله شیر طعم دار،منابع عمده کلسیم در رژیم غذایی می باشند. توصیه شده که کودکان کلسیم مورد نیاز را از اولین غذاهای مصرفی بدست آورند. زیرا الگوهای غذایی مناسب در دوران کودکی، در طول دوران زندگی نیز دنبال می‌شوند. علاوه بر این مشخص شده که بهترین تامین‌کننده کلسیم مورد نیاز بدن، شیر و فرآورده‌های آن است. شیرکاکائو و دیگر شیرهای طعم‌دار حاوی مقدار بالایی کلسیم می‌باشند. به‌همین دلیل با عرضه شیر طعم‌دار به عنوان بخشی از برنامه غذای مدارس (در وعده غذایی صبحانه و ناهار) مصرف شیر و جذب مواد مغذی افزایش می‌یابد. کاکائو به علت داشتن ترکیبات کاهش‌دهنده تحریکات معده‌ای ممکن است در افرادی که نسبت به لاکتوز شیر حساس هستند باعث افزایش تحمل آن‌ها به مصرف شیر گردد. در مطالعه‌ای بر روی 600 کودک 8تا 13سال در آمریکا،حدود 78 درصد آن‌ها با طعم و مزه شیرکاکائو موافق بودند. به همین دلیل شیرهای طعم‌دار مانند شیر کاکائو نه تنها به خوبی مورد پذیرش کودکان و نوجوانان قرار گرفته بلکه والدین،مدیران خدمات غذایی مدارس و متخصصان اطفال، مصرف این نوشیدنی را به دلیل ارزش تغذیه‌ای بالای آن توصیه کرده‌اند. به هرحال تولید و عرضه شیر طعم‌دار سبب افزایش مصرف سرانه آن و در نتیجه افزایش جذب مواد مغذی در بدن می‌شود. به دلیل عدم وجود مدارک علمی معتبر در خصوص تاثیر برخی ترکیبات شیر کاکائو،از جمله شکر،کافئین و پودر کاکائو بر سلامت مصرف‌کنندگان ،توصیه می‌شود عرضه و تبلیغ مصرف شیر کاکائو از سوی مسئولان سلامت جامعه مورد توجه قرار گیرد.
مقدمه: در حال حاضر انواع متنوعی از شیرهای طعم‌دار با طعم کاکائو،توت فرنگی ،وانیل، موز،تمشک،قهوه و ...در بازار مصرف وجود دارند که محبوب‌ترین آن‌ها شیر کاکائو است. شیر طعم‌دار به صورت کامل(پرچرب)یا بــــدون چربـــی تولیــــد می‌شود. اما طی دهه گذشته رشد تولید شیر طعم‌دار در دنیا غالبا" در بین انواع کم چرب و بدون چربی بوده است. شیر طعم‌دار؛ به ویژه شیر کاکائو؛ در میان کودکان و نوجوانان پذیرش بیشتری دارد. بررسی انجام شده در آمریکا بر روی 12000نفر از مصرف کنندگان شــــــــــیر طعم‌دار مشخص کرد که بچه‌های کمتر از 12 سال و نوجوانان عمده‌ترین مصرف کنندگان آن هستند. ضمنا" مشخص شد بچه‌ها تمایل دارند شیر طعم‌دار را به جای خانه در مدرسه بخورند.
سهم مواد مغذی شیر کاکائو شیر طعم‌دار ضمن داشتن انرژی بالاتر، همانند شیر طبیعی، حاوی مواد مغذی فراوان است. جدول شماره یک مقایسه میزان مواد مغذی شیر کاکائو و شیر طبیعی با چربی‌های متفاوت را نشان می‌دهد که در اکثر موارد با هم مشابه اند. اختلاف عمده آن‌ها بالاتر بودن میزان کربوهیدرات کل در شیر کاکائو به خاطر افزودن ساکارز یا شربت ذرت (با میزان فروکتوز بالا) و سطح بالاتر میزان انرژی آن است. یک لیوان شیر کاکائو حاوی فیبر (به مقدار کم) و آهن بیشتر نسبت به یک لیوان شیر طبیعی است(1). شیر و فرآورده‌های آن از جمله شیر طعم‌دار،منابع عمده کلسیم در رژیم غذایی هستند. هفتاد و دو درصد کلسیم قابل دسترس در رژیم غذایی مردم آمریکا با این فرآورده‌ها تامین می‌شود. مصرف و جذب مناسب کلسیم در طول زندگی به کاهش خطر شکستگی استخوان‌ها در دوران کودکی و نوجوانی و کاهش پوکی استخوان در میانسالی و کهنسالی کمک می‌کند. توصیه شده که کودکان کلسیم مورد نیاز را از اولین غذاهای مصرفی بدست آورند. زیرا الگوهای غذایی مناسب در دوران کودکی،در طول دوران زندگی نیز دنبال می‌شود(2). علاوه بر این مشخص شده که بهترین تامین‌کننده کلسیم مورد نیاز بدن،شیر و فرآورده‌های آن هستند. شیر کاکائو و دیگر شیرهای طعم‌دار، از جمله مواد غذایی هستند که حاوی مقادیر بالای کلسیم می‌باشند. شیر طعم‌دار با توجه به نیازهای تغذیه‌ای مردم می‌تواند با انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی غنی‌سازی شود. غنی سازی با ویتامین‌های محلول در چربیA و Dدر شیر طعم‌دار کم چربی یا بدون چربی بسیار رایج است. شیرطعم‌دار غنی‌شده با ویتامین D مانند شیر طبیعی منبع مهم ویتامین D است .این ویتامین جذب کلسیم بدن را افزایش می‌دهد و از نرمی استخوان در اثر کمبود ویتامین D پیشگیری می‌کند .به همین دلیل عرضه شیر طعم‌دار به‌عنوان بخشی از برنامه غذائی مدارس در وعده غذایی ناهار و صبحانه نشان داده که مصرف شیر و جذب مواد مغذی افزایش می‌یابد .
ارتباط ترکیبات شیر طعم‌دار با سلامت و رفتار افراد: شیر طعم‌دار نسبت به شیر طبیعی دارای ساکارز بیشتری است.برخی والدین بروز پوسیدگی دندان،ناهنجاری‌های رفتاری،چاقی،دیابت و... را به این شیرین کننده نسبت داده‌اند. البته مدارک علمی ثابت شده‌ای در رابطه با این ادعا بجز در مورد پوسیدگی دندان در دسترس نیست. مواد غذایی حاوی قند می‌تواند در فساد دندان موثر باشد اما قند به تنهایی عامل اولیه توسعه فساد نیست. مقدار محدود ساکارز موجود در شیر کاکائو نسبت به سایر قندها به‌عنوان عامل فساد دندان از احتمال بیشتری برخوردار نیست. شیر طعم‌دار مایع است و به سرعت از سطح دندان پاک می‌شود و نسبت به مواد غذایی جامد حاوی کربوهیدرات (انواع شیرینی و شکلات) که به سطح دندان می‌چسبند،تاثیر کمتری در فساد دندان‌ها دارد(4و5). یافته‌ها نشان می‌دهد که فرآورده‌های شیر از جمله شیر طعم‌دار حاوی ترکیباتی است که از دندان در برابر فساد جلوگیری می‌کند و مواد غذایی حاوی کازئین شیر،کلسیم،فسفر و کاکائو موجود در شیر کاکائو نسبت به ساکارز به تنهایی و یا سایر مواد غذایی لقمه‌ای،تاثیر کمتری در فساد دندان دارد. برعکس شیر کاکائو و سایر شیرهای طعم‌دار،مصرف نوشابه‌های غیرالکلی و نوشیدنی‌های میوه‌ای حاوی قند،به دلیل میزان قند بالای آن‌ها،خطــر فســـاد دنـــدان را افـــزایش می دهند(6). نگرانی این‌که مصرف قند ممکن است منجر به ناهنجاری‌های رفتاری در کودکان شود،دلیل دیگری برای حذف شیر طعم‌دار از جمله شیرکاکائو از رژیم غذایی کودکان است،اما این ادعا بر اساس مشاهده و گزارش فردیست، تحت شرایط آزمایشی کنترل شده،مصرف قند به‌عنوان عامل یا تشدیدکننده ناهنجاری‌های رفتاری از قبیل بیش‌فعالی،ناهنجاری یادگیری،پرخاشگری و ...شناخته نشده است(7و8). در مورد مقدار قند موجود در شیر طعم دار نیز مطرح می‌شود که در چاقی موثر است.باید توجه داشت که چاقی به دلیل توازن مثبت انرژی در اثر جذب کالری اضافی به مدت طولانی،کاهش فعالیت فیزیکی و یا ترکیبی از هردو فاکتور فوق بوجود می آید. در این بیماری چندین عامل از قبیل ژنتیک،عوامل هورمونی،سوخت و ساز بدن و عوامل دیگر دخالت دارند،بنابراین چاقی را نمی‌توان به سادگی به یک بخش از رژیم غذایی فرد نسبت داد. شیر طعم‌دار مانند شیر کاکائو در انواع بدون چربی و کم چربی در دسترس است(4و5).ضمن آن‌که یافته‌های جدید نشان می‌دهد مصرف شیر و مواد غذایی شیــــری از افــــزایش وزن و چاقـــی جلوگـــیری می‌کند. تجریه و تحلیل داده‌های حاصل از بررسی آزمایش‌های تغذیه‌ای،نشانگر آن است که بین مصرف مواد غذایی شیری حاوی کلسیم و چاقی بدن بویژه در زنان،پیوستگی معکوس وجود دارد. مطالعه‌ای برروی 780زن در امریکا طی 12سال نشان داد که جذب کلسیم بیشتر،بخصوص از فرآورده‌های شیری، بــــا کاهش یا تعادل وزن بدن همراه است. دخالت مصرف قند یا مواد غذایی حاوی قند در تشدید دیابت نوع دوم (دیابت غیر وابسته به انسولین) نیز از مواردی است که مطرح شده اما هیچ دلیل علمی مبنی بر این‌که مصرف قند در کنترل گلوکز خون اختلال ایجاد می‌کند و یا موجب بروز این نوع دیابت می‌شود، وجود ندارد. با این حال افزایش وزن ممکن است عامل اولیه شروع دیابت نوع دوم در افراد مستعد به لحاظ ژنتیکی باشد.(4و5و9)
کافئین و تئوبرومین در شیر کاکائو: کافئین و تئوبرومین موجود در شیر کاکائو،به نسبت میزان و برخی فاکتورهای دیگر به عنوان محرک‌های ملایم سیستم اعصاب مرکزی عمل می‌کنند. گفته می‌شود که احتمالا" این ترکیبات بر بروز برخی اختلالات رفتاری در کودکان موثر هستند، اما هنوز مدارک علمی معتبر در تایید این نظریه وجود ندارد. شیر کاکائو در مقایسه با بسیاری از نوشیدنی‌های دیگر حاوی مقدار کمی کافئین (2تا7میلی گرم در هر لیوان)است(جدول شماره2). به علاوه مقدار کافئین موجود در شیر کاکائو در مقایسه با متوسط کل جذب روزانه در کودکان(mg 38یا به عبارت دیگر mg1به ازای هر کیلو وزن بدن)بسیار کمتر است(14).تاثیر کافئین بر رفتار به میزان مصرف،تحمل و یا حساسیت به آن بستگی دارد.در مقادیر پایین مصرف کافئین، با آثار مثبت همراه است در حالی‌که در مقادیر بالاتر،تاثیر منفی آن گزارش شده است. به هر حال جذب کافئین به مقدار خیلی زیاد(بیش از 3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)در کودکان منجر به بروز اختلالات عصبی، دردهای معده و حالت تهوع و استفراغ می‌شود. در بعضی موارد گزارش شده که جذب کافئین بر توازن کلسیم و سلامت استخوان اثر منفی دارد. هر چند جذب بالای کافئین دفع کلسیم را از طریق ادرار افزایش می‌دهد،اما این تاثیر معمولا" جزیی است و اگر به اندازه کافی کلسیم مصرف شود،اثر کمی بر سلامت استخوان دارد. بنابراین با وجود این‌که در رژیم غذایی کودکان کافئین وتئوبرومین وجود دارد، اما تاکنون مدرکی دال بر مضر بودن آن‌ها در شیر کاکائو یافت نشده است(10).
از ویژگی های دیگر شیر کاکائو: شیر کاکائو حاوی مقدار کمی اسید اگزالیک(6/0%-5/0%)است. این ترکیب به‌طور طبیعی در دانه کاکائو و دیگر گیاهان وجود دارد. اسید اگزالیک می‌تواند در روده با کلسیم به شکل اگزالات کلسیم که ماده‌ای نسبتاً نامحلول است،ترکیب و مانع جذب کلسیم شود. با این حال هیچ نوع مدرک علمی مبنی بر این‌که اسید اگزالیک موجود در شیر کاکائو در جذب کلسیم اختلال ایجاد کند وجود ندارد. شاید یکی از دلایل این است که دانه کاکائو مورد استفاده در تولید پودر کاکائو اغلب به‌صورت تخمیری و فراوری شده است،بنابراین سطح اگزالات موجود کاهش می‌یابد. ضمن آن‌که یافته‌های تحقیقی انجام شده بیانگر آن است که جذب کلسیم موجود در شیرکاکائو مشابه جذب کلسیم شیر طبیعی و دیگر مواد غذایی حاوی کلسیم است(11). کاکائو به علت داشتن ترکیبات کاهش دهنده تحریکات معده‌ای ممکن است در افرادی که حساس به لاکتوز شیر هستند باعث افزایش تحمل آن‌ها به مصرف شیر گردد. به همین دلیل شیر طعم‌دار مانند شیر کاکائو نه تنها به‌خوبی مورد پذیرش کودکان و نوجوانان قرار گرفته بلکه والدین،مدیران خدمات غذایی مدارس و متخصصان اطفال،مصرف این نوشیدنی را بدلیل ارزش تغذیه ای زیاد آن همواره توصیه کرده اند(12). در مطالعه‌ای بر روی 600 کودک 8 تا13 سال،حدود78 درصد آن‌ها به طعم و مزه شیر کاکائو علاقه دارند و به مصرف آن در مدرسه نسبت به خانه تمایل بیشتری نشان داده‌اند. این علاقه سبب شده تا اکثر والدین نیز با عرضه شیر کاکائو به دانش آموزان موافق باشند.مدیران خدمات غذایی مدارس نیز دلایل حمایت خود را از عرضه شیر کاکائو به دانش آموزان،علاقه بیشتر آن‌ها به شیر کاکائو و مشارکت فراگیر در برنامه غذایی مدارس ابراز داشته اند.پزشکان نیز بدلیل مغذی بودن این فرآورده بویژه از نظر کلسیم و اهمیت آن برای رشد کودکان با عرضه این محصول موافق هستند(13). به هرحال تولید و عرضه شیر طعم‌دار سبب افزایش مصرف سرانه آن و در نتیجه افزایش جذب مواد مغذی در بدن می‌شود. به‌دلیل عدم وجود مدارک علمی معتبر در خصوص تاثیر برخی ترکیبات شیر کاکائو از جمله شکر،کافئین و پودر کاکائو بر سلامت مصرف کنندگان،توصیه می‌شود عرضه و تبلیغ مصرف شیر کاکائو از سوی مسئولان سلامت جامعه مورد توجه قرار گیرد. منابع: 1. U.S. Department of agriculture,agricultural research service.1999.USDA nutrient database for standard reference,release13. 2. Institute of medicine.standing committee on the scientific evaluation of dietary reference intakes.Dietary reference intakes for calcium, phosphorus,magnesium , vitamin D and fluorid.Washington,D.C.:nationl academy press,1997. 3. Tomashek,K.M.,S.Nesby,K.S.Scanlon,et.al.Commentary:nutritional rickets in Georgia.pediatrics 107(4),April 2001.e45 4. Glinsmann,W.H.,H.Irausquin,and Y.K.park.Evaluation of health aspects of sugars contained in carbohydrate sweeteners.J.Nutr.116(11s):1s-216s, 1986. 5. The American dietetic association.position of the dietetic association:use of nutritive and nonnutritive sweeteners. J.Am.Diet.Assoc.98;580-587 , 1998. 6. Nunn,J.Nutrition and dietary challenges in oral health.Nutrition 17:426- 427,2001. 7. Schneeman,B.summary.Am.J.Clin.Nutr.62(1s):294s-296s,1995. 8. White,J.W.,and M.wolraich.Effect of sugar on behavior and mental performance.Am.J.Clin.Nutr.62(suppl):242s-249s,1995. 9. Wolever,T.M.S.,and J.B.Miller.Sugars and blood glucose control. Am.J.Clin.Nutr.62(suppl):212s-227s,1995. 10. NIH consensus development panel on osteoporosis prevention,diagnosis,and therapy.JAWA 285:785-795,2001. 11. Heaney,R.P.,and C.M.weaver.oxalate:effect on calcium absorbability. Am.J.Clin.Nutr.50:830-832,1989. 12. Lee,C.M.Hardy.Cocoa feeding and human lactose intolerance. Am.J.Clin.Nutr.49:840-844,1989. 13. Children's chocolate milk survey.Prepared for national dairy council by McDonald research,Inc,May 1998. 14. Flavored milk in perspective.National dairy council,2004:1-12
Reply
#4
[h=1]مهم ترین خواص شیر[/h][Image: 13816511112521888207248381446188368915113.jpg]
کلسیم که نقش اساسی در شکل ‌گیری و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهم‌ ترین ترکیبات موجود در شیر است.
فسفر که برای بسیاری از واکنش‌های شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیم‌ها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر حضور داشته و به غیر از آن، سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول‌ های بدن نقش ایفا می کنند، با خوردن شیر دریافت می ‌شوند.
[h=2]اما مهم‌ ترین خواص آن به قرار زیر است:[/h]* نوشیدن شیر در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ‌ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانه‌هایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می ‌شوند. این افراد باید بدانند که مصرف شیر می ‌تواند این نشانه‌ها را تسکین دهد.
* شیر برای داشتن ناخن‌ها، دندان‌ها و موهایی سالم ‌تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوان‌ها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می ‌شود. وجود کلسیم به همراه ویتامین A ، ویتامین های گروه B و پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن موها می ‌شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان می‌ کند.
[Image: 2461812061031931436718168532152018821021192.jpg]

* مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوه‌ها و سبزیجات، هم در بچه‌ها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می‌ شود.
اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می‌‌ رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.

* تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری‌ های قلبی ‌عروقی را کاهش می ‌دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می‌ کنند، کمتر دچار حملات قلبی می ‌شوند. همچنین مصرف شیر کم‌ چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نكنید كه منظور ما از شیر، نوع كم چرب آن است.

* برخلاف تصور عموم، دیده شده است، افرادی که از شیر کم‌ چرب استفاده می‌ کنند، لاغرتر از سایرین هستند. شما می ‌توانید با مصرف شیر و لبنیات کم ‌چرب میزان کالری دریافتی تان را تحت کنترل داشته باشید تا از بروز چاقی، مخصوصا چاقی شکم پیشگیری شود.
[Image: 18863102119249363714520167160116106122150.jpg]
* از آنجا که دوران نوجوانی و کودکی، مرحله ی خیلی مهم در سلامت جسمانی و روانی فرد است، رژیم غذایی سرشار از لبنیات و شیر در این دوران پایه ‌گذار دوران جوانی و میانسالی و حتی سالمندی سالم تر به حساب می آید.
به علاوه، مطالعات نشان می ‌دهد کودکانی که روزانه شیر مصرف می‌ کنند، از سایر کودکانی که علاقه‌ای به خوردن آن ندارند، باهوش ‌ترند.

* شیر دشمن دیابت نوع دوم است. محققان به این نتیجه دست یافته اند که مصرف منظم لبنیات و شیر کم‌ چرب می ‌تواند خطر بروز دیابت نوع دوم را در بزرگسالان پایین آورد.

* با شیر به جنگ سرطان برویم. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان ‌دهنده تاثیر شیر بر پیشگیری از سرطان بوده‌اند. نقش خوردن شیر در پیشگیری از سرطان‌های پستان و روده بزرگ به اثبات رسیده است. طبق تحقیقات دانشمندان سوئدی، مردانی که روزانه 5/1 لیوان شیر می‌ خورند، 35 درصد کمتر احتمال دارد كه به سرطان روده بزرگ مبتلا ‌شوند.
[Image: 24027257520216121418521714223618817458151109.jpg]

* یک رژیم غذایی خوب و سالم نقش مهمی در سلامت سالمندان دارد و حتی به آن ها کمک می ‌کند که برای مدت طولانی‌ تری زندگی شاد و فعالی داشته باشند و از شر بسیاری از بیماری ‌ها در امان بمانند.
مصرف روزانه شیر در دوران نوجوانی و کودکی پایه ‌گذار استخوان ‌هایی محکم بوده و از عوامل اصلی پیشگیری کننده پوکی استخوان و زندگی سالمندی فعال تر محسوب می شود.

* همان طور که می دانید در دوران بارداری و شیردهی، نیازهای غذایی مادر افزایش پیدا می‌ کند، بنابراین مادران باردار در این دوران مخصوصا در سه‌ ماهه دوم و سوم باید میزان بیشتری کالری، پروتئین، انواع ویتامین‌ و کلسیم مصرف کنند.
شیر از آن دسته مواد غذایی است که مادران باردار به آن نیاز بیشتری دارند.
Reply
#5
میگن تو ماست پرچرب شیرخشک میریزن !!
شیرم اینجوریه آیا ؟‌!


                                                                                                                                                                                                     [SIGPIC][/SIGPIC]
Reply
#6
نمیدونم اما شنیدم تو شیر وایتکس :horror: میریزن !!!
Reply
#7
وایتکس که آره .. واسه ضد عفونیشه :ي
من همیشه پرچرب میگیرم ...
حداقل ... توش کمتر آب داره !!...


                                                                                                                                                                                                     [SIGPIC][/SIGPIC]
Reply
#8
اگه به شماست که میگین
شیر یارانه ایی آبه
کوتاه مدت شیر خشکه
بلند مدت پر از وایتکسه
از گاوداری مریضی میاره و معلوم نیست چقدر پلاستیک خورده و شیرش چقدر ارزش داره

پس شیر نخوریم خیلی بهتره :|
Reply
#9
من اینجا از یه خانومی از این شیر محلی ها میگرفتم.
اما ترسیدم از این تب مالت اینا داشته باشه ... دیگه نگرفتم
اینقدر بو میداد شیرش...
از بوی شیر متنفرم.
نیم کیلو هم روش سرشیر میبست :electric_shock:


                                                                                                                                                                                                     [SIGPIC][/SIGPIC]
Reply
#10
منم تو فکر اینم شیر محلی بگیرم . از تب نمیترسم کسی تب نداره اینجا گاو و گوسفندا واکسینه هستن :electric_shock: اما ازینکه کثافتشون تو شیر ریخته باشه میترسم آخه بعضی ازین دام ها مستقیم تو ظرف گلاب به روتون میکنن :haha:
Reply
#11
خب منم واسه این دیگه نگرفتم..ترسیدم از این تب مبا ...:nothing_to_say:


                                                                                                                                                                                                     [SIGPIC][/SIGPIC]
Reply
#12
توی همشون شیر خشک میریزن.تحت عنوان ماده خشک هم ذکر میشه.

[COLOR="silver"]- - - Updated - - -[/COLOR]

توی همشون شیر خشک میریزن.تحت عنوان ماده خشک هم ذکر میشه.
                          عجله براي زود رسيدن حالا كه زود رسيدم/ ميبينم اينجا كه بدتره
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)